Schwebebahn | Wuppertal (D)

Toen ik, ondertussen al meer dan vier jaar geleden, op het YouTube kanaal The Tim Traveller zijn video over de Schwebebahn zag, wist ik: daar ga ik ooit naartoe! De ‘zweeftrein’ stond dus al een tijdje op mijn bucketlist en toen Bavo en ik laatst in Düsseldorf belandden was er geen excuus om niet richting Wuppertal te treinen.

Geschiedenis

De Schwebebahn zweeft door Wüppertal, een stad 30km ten oosten van Düsseldorf, en bestaat al meer dan 100 jaar. De trein is er gekomen omdat er nood was aan een alternatieve vorm van transport om mensen door het dal van de Wupper te vervoeren (de grond was bijvoorbeeld niet geschikt voor een metroverbinding).

De monorail volgt een route van 13,3 km en heeft 16 stops, waarvan 1/4e boven de grond, en de rest boven water. En dat levert een fantastisch uitzicht op!

In 1950 reisde Tuffi, een circusolifantje, mee met de Schwebebahn. Zij vond het – begrijpelijk, denk ik – niet zo leuk als de meeste mensen, raakte in paniek en sprong (sommige bronnen spreken van vallen) uit de trein. Ze belandde in het water en kwam er gelukkig met een schrammetje van af. Op de plek waar dit gebeurde staat een standbeeld in het water, ter hoogte van halte Adler Brücke.

Naast de mooie blauwe treinen is er ook een speciale ‘Imperial Carriage’, of ‘Der Kaiserwagen’ in het Duits. Dit is één van de originele rijtuigen, en kan gehuurd worden voor verjaardagen, jubileums, verlovingen, … Je kan er zelfs in trouwen! Lijkt dit je wel wat, moet je wel nog even geduld uitoefenen, het kan pas weer vanaf voorjaar 2024. Momenteel wordt het rijtuig geüpdatet voor het nieuwe besturingssysteem.

De rit!

We stapten op in station Vohwinkel, gingen mee tot Adler Brücke waar we het standbeeld van Tuffi zagen en reden daarna verder door tot het eindstation, Wuppertal Oberbarmen Bahnhof. Van daaruit namen we een gewone trein naar Aken.

De plekjes achteraan zijn uiteraard gegeerd. Wij lieten een trein voorgaan zodat we zeker achteraan konden zitten en waren zelfs toen bijna onze plekjes kwijt. Zorg dat je zeker goed gepositioneerd staat als je van het beste uitzicht wil kunnen genieten.

Aan het station Vohwinkel vind je ook nog de Stationsgarten, een parkje met allerlei onderdelen van de Schwebebahn!

Wat kost dat?

Een 24u-ticket voor de Schwebebahn kost €7,60 voor één persoon, een €3,80 voor elke extra persoon. Een 48u-ticket komt op €14,40 voor één persoon en €7,30 voor elke extra persoon. Kinderen onder 6 jaar reizen gratis. Voor de meest up-to-date bedragen kijk je best op hun website.

Door de week rijdt er elke 3 minuten een trein, op zaterdag elke 4 minuten en op zondag- en feestdagen elke 6 minuten.

Meer informatie vind je op de website van de Schwebebahn.

Leave a Reply