Hotel Astoria | Kopenhagen

Een hotel met een spoorwegverleden? Yes please! Tijdens onze reis naar Denemarken overnachtten we in Kopenhagen in hotel Astoria, een drie sterrenhotel pal aan het station.

Een hotel met een verhaal

Zodra je het centraal station van Kopenhagen buitenwandelt, ligt aan de linkerkant het hotelgebouw. En deze ligging is niet toevallig. Het hotel, ontworpen door Deens architect Ole Falkentorp, diende in 1935 namelijk als stationshotel voor treinbestuurders. Het gevleugeld wiel bovenop het gebouw had al een beetje verraden dat hier spoorweggeschiedenis achter zit.

Het onthaal

We werden door een ontzettend vriendelijke jongeman ontvangen aan de receptie. We waren een uur te vroeg voor check-in, maar onze kamer was gelukkig al klaar. Mijn ogen vielen bijna uit m’n kop toen ik rondkeek op de benedenverdieping. Wauw! Wat een prachtige stijl. Meer van dat!

De kamer

De heerlijk warme kamer was voorzien van een bed (twee éénpersoonsbedden tegen elkaar), een bureau, televisie, kleerkast, en een badkamer met bad (!), een pompbak met spiegel en een toilet. De zeep kwam gelukkig in een zeeppompje in plaats van zo’n blokje, ben daar niet zo’n fan van, maar dat zie ik wel het meeste terug in hotels.

En het uitzicht was natuurlijk helemaal ons ding: het station en passerende treinen. Er lagen zelfs twee paar oordopjes klaar, tegen het geluid van de treinen. Ha, het geluid van treinen is ‘s nachts het minste van mijn zorgen! Aan de binnenkant van de deur zit een soort kastje, het kan niet open, maar dit werd vroeger gebruikt door de bestuurders om hun uniform in te hangen. Hoe leuk is dat?

Het ontbijt

Als je hier een kamer boekt, is het niet mogelijk om te kiezen tussen inclusief of exclusief ontbijt. Ontbijt is gewoon altijd inbegrepen. Handig! De ontbijtzaal is prachtig (man, wat hou ik van die art deco stijl) en er is voldoende keuze. De croissantjes die ‘s morgens niet opgegeten worden vind je daarna bij de receptie in een mandje, dan kan je er nog eentje (of twee, ik oordeel niet) meenemen als snack. Want croissants zijn altijd een goed idee.

Ja, ik had al gebeten, sorry.

Beoordeling: 4,5/5
Ik heb genoten van ons verblijf hier! Ik geef niet snel vijf sterren omdat er altijd wel ruimte is voor verbetering, maar hier is het toch zoeken naar wat er nog anders kan.

Leave a Reply